Jens Albert Rasmussen

2.6. 1863 - 24.4. 1937

--- Se data om Rasmussen-familien i København ---

----- Se data om Jens Albert Rasmussen fra Kirkebøger og Folketællinger -----

Jens Albert var bror til Asmus' morfar og farbror til Asmus' mor. Han var født i København den 2. Juni 1863 som sjette og næstyngste barn af arbejdsmand Just Rasmussen og Caroline Schou, som da var henholdsvis 47 og 43 år og boede i Amagergade 15.

Jens Albert havde som nævnt 5 ældre søskende:
Rasmus Christian (18. September 1845)
Peter Just (27. Marts 1848)
Hans Frederik (24. Februar 1851)
Caroline Justine (15. Januar 1855)
og Amalie Margrethe (6. November 1857)

I de følgende år fik han desuden 1 lillebror:
og Julius (5. Juli 1866).

De fleste af børnene blev sendt i Christianshavns Betalingsskole for at få en god skoleuddannelse og alle drengene kom senere i bogtrykkerlære, mens pigerne blev sendt ud at tjene.

I hans første leveår blev de ældre søskende konfirmerede, kom i lære eller ud at tjene. Jens Albert var 18 år yngre end sin ældste bror Rasmus Christian og denne rejste allerede i 1865 til Vejle, hvor han slog sig ned og stiftede familie. Senere flyttede også Peter Just og Hans Frederik, først til Vejle for derpå at slå sig ned i henholdsvis Herning og Kolding. Og allerede som 6-årig blev Jens Albert farbror til sin ældste nevø i Vejle, der snart blev fulgt af mange andre.

Den 15. April 1877 blev han konfirmeret i Vor Frelser Kirke og derefter kom også han i bogtrykkerlære og som bogtrykkerlærling benævnes han da også i Folketællingen 1880, hvor han var 16 år gammel og boede hos sine forældre i Dronningensgade 28.

Jens Albert Rasmussen

Så blev Jens Albert udlært og fulgte i 1883 bror Christians opfordring til at flytte til Vejle, hvor der var arbejde at få ved Vejle Amts Folkeblad. Og året efter blev han som 21-årig gift i Vejle Sct.Nicolai Kirke den 21. November med den 24-årige Sophie Christine Hansine Petersen, som var datter af Christians hustrus ældre halvsøster, Tante Maren. Farens "Indvilligelse" blev tilsendt fra København og storebror Christian var forlover ved brylluppet.

Jens Albert og Sophie fik børnene:
Villiam Rasmussen, senere Rønvig (14. Marts 1886)
og Johannes Rasmussen, senere Rønvig (29. Marts 1891)

I 1887 og 1889 døde Jens Alberts forældre i København som 66 og 74 år gamle.

Jens Alberts mor: Caroline Schou ...................Jens Alberts far: Just Rasmussen
Jens Alberts forældre: Caroline Schou og Just Rasmussen

På fotografiet nedenfor ses jens Albert med familien i sin daglistue. Det er bagpå dateret 1902, da William var 16 år og Johannes 9:

Jens Albert og Sophie med sønnerne William og Johannes

Familien boede i 1890 i Staldgaardsgade i Vejle i matrikel nr. 629ac, men flyttedes inden 1900 til Grønnegade nr.39 på 2.sal. Senere købte Jens Albert et hus på Rolighedsvej 3, hvor de boede i stueetagen og lejede 1-salen ud.

Sophie og Jens Albert Rasmussen, 1905
Sophie og Jens Albert i 1905.

Tante Malle og Rasmus Johansen
Gruppebillede af Rasmus Christian Rasmussen med 4 af sine søkende. Det er ifølge Asmus taget i 1912 og viser forrest: Rasmus Christian og Caroline Justine, samt bagest: Peter Just, Amalie og Jens Albert. Både Hans Frederik og Julius var på dette tidspunkt døde.

Jens Albert og Sophie Rasmussen i 1916
Jens Albert og Sophie i 1916

Jens Albert blev i 1898 Redaktionssekretær ved Vejle Amts Folkeblad. Han var medstifter af Provins-Journalistforeningen og flere gange bestyrelsesmedelm, samt fra 1914 Foreningens forretningsfører og kasserer.

Den 23. August 1923 døde den 62-årige Sophie og blev begravet på Vejle Gamle Kirkegaard. Efter hendes død fortsatte Jens Albert med at bo i huset på Rolighedsvej sammen med en husbestyrerinde, Birgitte Sørensen, men omkring 1927 forlod han Vejle Amts Folkeraald og flyttede fra Vejle til Aarhus for at virke som forretningsfører for Provins-Journalistforeningen. Her boede han først i Eckersberhsgade nr. 30 sammen med sin husbestyrerinde, som han blev gift med i Aarhus Vor Frue Kirke den 2. December 1927. Han var da 64 år og hun 37.

Inden November 1929 havde parret skiftet bopæl til Chr. Wærumsgade nr.4, hvor de boede, da Jens Albert døde den 24. April 1937. Han blev begravet den 30. April på Nordre Kirkegaard.

På sin 70-års-fødselsdag udnævntes han ifølge dødsannoncen til Ridder af Dannebrog.

cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 8.1.2013