HISTORIEN om ALICE og ASMUS
- deres liv, deres forældre, deres slægt

På dette Websted kan du finde fotografier og slægtshistorie om
ALICE INGE AGNETE THOMSEN, født HOLTET, og OTTO ASMUS THOMSEN fra Vejle

ELISABETH HANSEN / NIELSDATTER, gift 1.: SCHÜTTE, gift 2.: ASMUSSEN

1778 - 28.8.1856Elisabeth Hansen var tipoldemor til ASMUS, mor til ASMUS' oldefar Severin Nikolaj Asmussen og bedstemor (farmor) til ASMUS' farmor Elisabeth Cathrine Asmussen, gift Thomsen, og oldemor til ASMUS' far Severin Asmus Thomsen.

Elisabeth Hansen var født i Ølgod sogn på et tidspunkt i 1778. Hun blev døbt den 20. April dette år.

Familielegenden, der fortæller at Elisabeth var en vestjysk herremandsdatter, tager ikke helt fejl, da hendes far var proprietær Niels HansenLindbjerggård og moderen Else Cathrine var datter af birkefogeden på Timgård Peder Sørensen. (Læs mere om familiemyten og hvorledes Asmus "løste gåden" i hans artikel "Seks sølvskoede heste", der blev trykt i årbogen Jul i Vejle 1961.)

Elisabeth blev gift som 18-årig med købmand Laurids Schütte fra Varde og brylluppet fandt sted den 26. November 1796 på proprietærgården Lindbjerggård. Ægteskabet blev dog kortvarigt, da Schütte døde i efteråret 1803 under et ophold i Hodde Præstegård. Han blev begravet fra Hodde den 30. September, kun 33 år gammel. (Tistrup Kirkebog, Ribe Amt opslag 206)

Inden da nåede Elisabeth at føde ham 3 børn, hvoraf kun datteren Ursula Marie Schütte, (iflg. Marie-Louises undersøgelser født i 1802) overlevede.

Akavarel på papir af Elisabeth Hansen:
Akvarelmaleri forestillende  Elisabeth Hansen, Schütte, Asmussen -
Dokumentet er del af en samling papirer i brun kuvert med OATh’s påskrift “Severin Nicolai Asmussen og hustru og hans mor Elisabeth f. Hansen”


I en opgørelse fra 1801 over Schüttes ejendom havde gården på Nørregade nr. 71 i Varde både storstue, dagligstue, sovekammer, jomfruens kammer og spisekammer - foruden selve forretningen, "kramboden", loft og pakus, bryghus, kohus, karlekammer og lade. Alt dette takseredes ved skiftet til 700 rigsdaler. I storstuen stod en dragkiste i egetræ og et bord med skuffer, samt 3 stole. På væggene hang 5 malerier i forgyldte rammer og 2 spejle i brune rammer. Der opregnes 3 gardiner, så stuen har vel haft 3 vinduer. Den opvarmedes med en bilægger-ovn i jern. Dagligstuen var knap nok møbleret, der var et bord og en træstol, samt et hjørneskab i fyrretræ og et blåt mælkeskab. Her var også lidt porcelæn og lignende, mens andet opbevaredes i spisekammeret sammen med dækketøjet. Men i dagligstuen har lille Ursula Marie vel leget med sine 5 porcelænsdukker, som måske har været Elisabeths da hun var barn, og her har man nok spist, for her fandtes både en thepotte, vin- og ølglas og flasker. I sovekammeret har der måske også været rart at være, her var i hvert fald et "skabssengested" i egetræ med olmer-dyner, en vadmels-hoveddyne, lagener og gardiner for vinduerne. Også jomfruens kammer havde gardin for det ene vindue, der sikkert var, men var ellers umøbleret - og sikkert ubeboet. Dog har ægteparret, mens Schütte levede, haft tjenestefolk, som efter skiftet fik udbetalt deres løn: en karl: Jens Jensen og 2 piger: Birte Bennedsdatter og Maren Nielsdatter.

Ifølge skifteudskriftet var der "så at sige" ingen varer i butikken, men 2 ankre i "ølhuset". Om de var tomme, nævnes ikke.

I skifteudskriftet nævnes det, at Elisabeth i 1801 nu opholdt sig i København, mens Ursula Marie opholdt sig på "Visselberg" (Visselbjerg Hovedgård? den på websiden næstnederst nævnte Ingeborg Nielsdatter var en ældre søster til Elisabeth og iflg. ribewiki's side om Lindbjerggård var det en morbror til Elisabeth, Søren Lund Pedersen, der i 1801 ejede Visselbjerg)

En del år efter blev Elisabeth i 1814 gift igen. Hun var da omkring 36 år gammel, da hun den 17. August indgik ægteskab med Asmus Asmussen, der på dette tidspunkt var 51 år gammel, på sit 3. ægteskab og boede i Nørup. Måske stadigvæk i det afbyggersted, parcel nr.10 af hovedgårdsmarken, som han i 1806 havde købt af godsejeren på Engelsholm., og hvor han siden havde boet med sin anden hustru Hedewig Magdalena (død 1813) og sønnen Christian.

Brylluppet fandt sted i Nørup og parret fik sammen børnene Hedvig Cathrine Asmusdatter (født 1819) og Severin Nicolaj Asmussen (født 1821), som blev oldefar til ASMUS.

Asmus Asmussen døde den 17. April 1846 som 83-årig. Mens han i tidens løb havde været husmand og "inderster", var han de sidste år almisselem og døde af alderdomsskrøbelighed. Han blev begravet i Nørup den 24. April.

Elisabeth overlevede sin mand i 10 år og døde som 78-årig den 28. August 1856. Også hun var almisselem i sine sidste år.

 

NB : Teksten i Dokumentet nedenfor er klikbar! ------ NB NB NB: Nyere undersøgelser har vist, at årstallene omkring Schüttes død IKKE er korrekte!!!!!

Dokument udfærdiget af Otto Asmus Thomsen i 1964:

NB NB NB: Nyere undersøgelser har vist, at årstallene omkring Schüttes død IKKE er korrekte!!!!!
Dokument om Elisabeth Hansen, Schütte, Asmussen -
Dokumentet er del af en samling papirer i gråt pap-omslag med titel: "Slægt. kopi. Farmor. Mor."

PERSONERNE
(alfabetisk liste)

PERSONERNE
i ALICE's slægt

PERSONERNE
i ASMUS' slægt

HISTORIERNE
STEDERNE
FOTOS
TEKSTER

STAMTAVLER og SAMLESIDER

DOKUMENTER
ORDLISTE
HOVEDSIDE
cop.Anne-Birgitte Larsson - siden er oprettet d. 10.12.2011 og sidst opdateret d. 19.11.2012