ELSE CATHRINE PEDERSDATTER SØRENSEN - DATA,

Årstal:

Begivenhed og dato:

Kilder:

født i Januar ???? (dato mgl. i Kirkebog)

og døbt antagelig i Januar 1745

Kirkebog for Ringkøbing, Hind, Tim. 1744-1774, - folio 1 : opsl. 2 th. (ny udgave) og : 3 th. (gl.udgave)
1745:
(dato mangler - næste dato er iflg. Greens anetavle d. 30. Januar - dato og måned er dog svært at læse - iflg. Otto Asmus Thomsens optegnelser er barnet døøbt dem 6. Januar)
Fuldmægtig paa Thimgaard
Sr. Sørensen hans Datter
til Daaben blev baaren og
kaldet Else Chatrine
Faddere:
Christen Nielsen, Niels Jepsen(?)
Karen Jegind, Else Mogensen
Jørgen Brogaards Hustrue
(Mine bemærkn.: Den næste dato kan for mig se ud som 31. Marts - En Jørgen Broegaard optræder ved andre dåb)

Else Cathrine Sørensen, gift Hansen, var tip-tip-oldemor til ASMUS, mor til ASMUS' tipoldemor Elisabeth Hansen, mormor til ASMUS' oldefar Severin Nikolaj Asmussen og oldemor til ASMUS' farmor Elisabeth Cathrine Asmussen, gift Thomsen, og tipoldemor til ASMUS' far Severin Asmus Thomsen.

Else Cathrine blev født i 1745 som datter af birkefogeden på Timgård Peder Sørensen og dennes hustru Cathrine Brøllund. Barnet blev døbt den 6. Januar i Tim Kirke.

Da Else Cathrine var omkring 19-20 år gammel, blev hun i 1766 gift med den meget ældre herremand på Lindbjerggård Niels Hansen, der da var omkring 57 år og enkemand. (Andre steder angives bylluppet til at have fundet sted omkring 1773 og Else Cathrine skal da have været omkring 26 år gammel).

Parret fik 3 døtre 3 døtre: Ingeborre (Ingeborg) i 1773 eller 1774, Dorthe Cathrine i 1776 og Elisabeth i 1778. Børnene nåede imidlertid ikke at lære deres gamle far meget at kende, da han døde som 71-årig i April måned 1780. Dødsfaldet skete på Lindbjerggård og Niels Hansen blev begravet den 13. April.

I årene herefter, 1781-1788 var Else Cathrines bror, Søren Lund Pedersen, forvalter på Lindbjerg og i 1801 var han ejer af Visselbjerg, hvor hans søsters datterdatter Ursula Marie Schütte fik ophold efter sin fars tidlige død.

Den ældste datter, Ingeborg Nielsdatter, blev i 1792 gift med Oluf Franck Jessen, som i 1809 købte Visselbjerg af sin kones morbror for 10.000 rigsdaler. Hun døde i 1834.

Den næstældste datter, Dorthe(a) Cathrine Nielsdatter, blev i 1795 gift med Frederik Christian Bjerrum, ejer af hovedgården Søndersthoved ved Give. Hun døde i 1854.

Den yngste datter, Elisabeth Nielsdatter, der kun var et par år gammel ved sin faders død i 1780, blev i 1796 gift med Laurids Schytte, købmand i Varde. Efter hans død blev hun gift med Asmus Asmussen. ----- Læs mere om Elisabeth Hansen / Nielsdatter her.

Året efter Niels Hansens død blev Else Cathrine den 25. Maj 1781 gift igen, denne gang med Jørgen Udesen Haahr i Ølgod.

I dette ægteskab fødtes 4 børn: Nicoline Kirstine i 1782, Ude Peter i 1783, Niels Severin i 1785 og Jens Pertou i 1788.

Familien boede tilsyneladende på Lindbjerggård, for det var her, at Else Cathrine døde i 1796. Hun blev begravet i Ølgod den 18. December.

Dokument (1) udfærdiget af Otto Asmus Thomsen i 1964:
Dokument om Else Cathrine Sørensen, gift Hansen
Dokumentet er del af en samling papirer i gråt pap-omslag med titel: "Slægt. kopi. Farmor. Mor."

Dokument (2) udfærdiget af Otto Asmus Thomsen i 1964:
Dokument om Else Cathrine Sørensen, gift Hansen

Dokument (3) udfærdiget af Otto Asmus Thomsen i 1964:

HISTORIERNE
STEDERNE