Anna Augusta Danielsen : "Moster Anna" - Moster til Alice -

----- UNGDOM -----!

Læs om: Annas barndom --- Anna i perioden 1909-1926 --- Anna i perioden 1927-1951 ------ Se: Annas liv i Årstal med Kildeangivelser

Iflg. Folketællingen 1885 boede familien nu i Toldbodgade nr. 11, 2. sal (Matr. 53) sammen med en tjenestepige (men ingen logerende, som de havde i 1880). Fotografierne herunder stammer fra denne periode. Til venstre har familien været hos fotografen for at blive foreviget, her er Mathilde og Otto Ferdinand, Yelva, Aage, Johanne og Astrid, samt forrest Anna. --- Til højre ses nogle hyggestunder i Toldbodgade.
(NB: på dagligstuevæggen ses det lille rosenbillede, som stadig er i familiens eje. Det er flankeret af fotografier af Mathildes forældre og nedenunder hænger tilsyneladende fotografiet af de 3 ældste børn. Til højre i en stor ramme hænger et fotografi af Mathilde, tilsyneladende det ovalt skårede her ovenfor. Måske har det tilsvarende fotografi af Otto Ferdinand hængt på den del af væggen, som ikke er kommet med på billedet? - Måske er de runde platter på væggen i spisestuen de tallerkener, som kom op at hænge, da Mathilde senere flyttede til Willemoesgade? - se historien om disse her - NB: der eksisterer 2 typer af tallerkerner, her kaldet 1 og 2)
Foto af Mathilde og Otto Ferdinand, Yelva, Aage, Johanne og Astrid, samt forrest Anna Foto af familien Danielsen i daglistuen i Toldbodgade 11.Foto af familien Danielsen i spisestuen i Toldbodgade 11

I 1893 blev lillesøster Astrid konfirmeret i Slotskirken den 1. Oktober. Fotografiet af Anna og Astrid er måske fra denne tid:

Anna og Astrid

Så var alle børnene konfirmerede og voksne og dagligdagen ændrede sig. Da Yelva som den første blev konfirmeret i 1885, var husets unge pige blevet sagt op, og så kunne Yelvasin mor til hånde i husholdningen. Aage kom åbenbart på kontor. Han angives i Folketællingen 1890, hvor han var 17 år, som "Contorist". Han arbejdede i hvert fald senere i DFDS, så hans far har vel skaffet ham derind efter konfirmationen. Både Johanne og Astrid flyttede hjemmefra (Astrid boede mange forskellige steder fra begyndelsen af 1897 (og måske tidligere) som ung pige i huset, selskabsdame og lignende, og Johanne ligeså. Hun endte med at blive lærerinde i Vordingborg. Vi ved ikke, om Anna også kom ud som unge pige i huset, men hun kom i hvert fald senere på kontor og blev bogholderske.

Den 1. November 1896 frameldtes Aage på adressen i Toldbodgade, men det var også på dette tidspunkt, at familien flyttede til Nordre Frihavnsvej (nuværende Nordre Frihavnsgade) nr. 50A (nuværende Drewsensvej). Det var muligvis en mindre lejlighed, for både Johanne og Astrid var nu flyttet hjemmefra og Aage var måske også væk, hvis det var nu fra den 1. November 1896, at han aftjente sin værnepligt i marinen.

Året efter sluttede trist i den nye lejlighed. Annas far døde i 1897, den 12. December. Der var begravelse den 17. December i Sankt Jakobs Kirke og på Garnisons Kirkegård, hvor familien havde gravsted.

Den 1. Maj 1898 tilmeldtes Anna en ny adresse i Politiets Registerblade, denne gang var det Willemoesgade 51, stuen, hvortil hun flyttede sammen med sin mor og bror og søsteren Yelva. Det har nok ikke været helt uproblematisk. Hverken deres mor eller Yelva havde indtægter og det var måske også begrænset, hvad den nu 22-årige Anna kunne og lillesøsteren Astrid kunne bidrage med. Aage derimod fik en højere stilling i D.F.D.S. og måtte nok sørge for familiens underhold.

Ifølge Folketællingen den 1. Februar 1901 boede Anna stadig sammen med sin mor, Aage og Yelva i Willemoesgade 51, men nu var de flyttet op i en lejlighed på 2.sal til højre. Aage angav her sin stilling som "Inspektør" ved Det Forenede Dampskibsselskab, mens Anna arbejdede som "Kontorist" i Nordisk Caffe Compagnie.

I 1906 var familien flyttet op på 3.sal i samme ejendom og Aage var blevet Kontorchef (og Anna Bogholderske).

I 1907 blev Annas yngre søster Astrid gift. Hun var i lykkelige omstændigheder, så der blev ikke gjort så meget ud af brylluppet, som stod i Silkeborg Præstegaard den 22. Juni 1907. Brudgommen hed Chr.Holtet og det var sikkert ikke meget, familien kom til at se til ham. Han var knap nok blevet færdig med sit jurastudium og i gang med at finde sig et embede. Astrid boede i Bjerringbro inden brylluppet, men vi ved ikke, hvor hun boede efter. Den lille niece Gudrun blev født i Vejle den 14. Oktober 1907, men hvor mor og barn så opholdt sig, forbliver i det dunkle.

Det var vel i disse år, at Anna lærte sin kommende ægtemand, Carl Ernest Westrup, at kende. Han var sømand, styrmand, og søn af en Assistent ved D.F.D.S., hvor jo også Annas far havde arbejdet, så måske var familierne gode venner. Aage arbejdede der også, så det kan også være gennem ham, at bekendtskabet blev gjort. I hvert fald endte det i ægteskab i 1911.

Foto til højre: Anna (til højre) med ældste søster Yelva ..... og foto til højre: Carl Ernest Westrup
Yelva og Anna........Carl Ernest Westrup

------ Læs her om Anna i perioden 1909-1926 -------

----- Flere fotos af Annas familie 1 ----- Flere fotos af Annas familie 2 ----- Flere fotos af Annas familie 3 ----- Flere fotos af Annas familie 4 -----